Conferències

Aquí teniu una relació de les conferències que tinc previstes per al curs que ve.
Si us interessa alguna xerrada per a la vostra aula o entitat, em podeu escriure a jariod@periodistes.org o bé trucar al telèfon 655.321.776.

CLAUDE DEBUSSY, MODERN I ENCISADOR novetat!
Ara fa 100 anys que va morir un dels compositors francesos més originals i a l’hora més influents de l’Europa de final del segle XIX i principi del XX. Un músic que fascina per les seves harmonies, i també pel color que va saber treure especialment de l’orquestra i del piano.

WEST SIDE STORY novetat!
Primer va ser un èxit al teatre, a Broadway, i pocs anys després faria el salt a la gran pantalla, convertint la pel·lícula en un fenomen planetari. Reviurem aquesta obra mestra, amb música de Leonard Bernstein, codirecció de Jerome Robbins i Robert Wise, i textos de Stephen Sondheim, i descobrirem algunes curiositats de la música i del rodatge.

GRANS MOMENTS MUSICALS AL PALAU
El Palau de la Música Catalana és un edifici emblemàtic per la seva arquitectura, però també ha estat una referència al llarg dels gairebé 110 anys d’història per a la música del nostre país. Repassem algunes de les estrenes, intèrprets i esdeveniments més destacats.

QUADRES D’UNA EXPOSICIÓ
L’obra de Modest Mussorgsky, composta a partir de l’exposició que va poder visitar, dedicada al seu amic Viktor Hartmann, pintor, dibuixant i arquitecte, mort pocs mesos abans a Sant Petersburg, és un dels millors exemples de la simbiosi entre música i arts plàstiques. Ens endinsem en aquesta composició, repassem els moments més destacats i descobrim algunes curiositats que s’hi amaguen al darrera.

LEONARD BERNSTEIN, EL MÚSIC TOTAL
Coincidint amb el centenari del seu naixement, ens acostem a la figura d’un dels músics més complets i versàtils del segle XX. Compositor i director d’orquestra, sí, però també pianista, pedagog, escriptor, guionista i realitzador de programes de televisió, entre altres coses. Un músic entusiasta i apassionat, que no deixa de fascinar-nos.

(PROBABLEMENT) LA MILLOR ORQUESTRA DEL MÓN
La Filharmònica de Berlín. El seu origen, la trajectòria i els principals directors. El seu funcionament. Curiositats i anècdotes d’una formació mítica, que ens ha visitat en diverses ocasions, i que encara avui en dia és un referent i un model d’orquestra del segle XXI.

POSTRES DE MÚSIC
La relació de la música amb la gastronomia al llarg de la història. Una repassada per alguns moments destacables del vincle entre aquestes dues arts. Sabíeu que Rossini era un gran gourmet? I, quin era el plat preferit de Beethoven? O, d’on surt el pastís Masini? Aquests i altres enigmes quedaran resolts en aquesta xerrada que de ben segur us obrirà la gana.

L’HUMOR A LA MÚSICA CLÀSSICA
Pot la clàssica divertida? Ho pot ser, i tant que sí! Aquesta conferència us proposa alguns exemples. Tant de compositors que van destacar pel seu excel·lent sentit de l’humor, com Haydn o Rossini. O d’intèrprets, cada cop més, que volen desprendre la clàssica d’aquest tòpic, que el pas del temps no acaba d’esborrar.

CLAUDIO ABBADO O LA IMPORTÀNCIA D’ESCOLTAR
Ha estat un dels directors d’orquestra més carismàtics de les últimes dècades. Elegància i inspiració serien dues paraules que el definirien bé. I també el desig de no deixar d’aprendre i aprofundir en tot allò que l’apassionava. Una conferència que recull el seu testimoni i el d’alguns dels músics que el van conéixer.

LES FANTASIES MUSICALS DE WALT DISNEY
La pel·lícula Fantasia (1940) va ser el gran regal que Walt Disney i el seu equip ens han deixat als amants de la música clàssica. Innovadora, tant en quant al concepte com a la tècnica, ha estat un film criticat i admirat, segons les èpoques. Descobrim algunes curiositats del rodatge, i ens fixem en la tria de músiques.


CICLES

GRANS DIRECTORS D’ORQUESTRA DEL SEGLE XX
Una aproximació a cinc grans figures de la direcció d’orquestra: Herbert von Karajan, Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Carlos Kleiber i Leonard Bernstein.

pere-andreu-jariod-5.jpg
Foto gentilesa de Jaume Tous Canudas
Anuncis
Create your website at WordPress.com
Get started
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close